Co je kopr?

Tato bylinka se často pěstuje jak pro své okrasné vlastnosti, tak jako kulinářská bylina; žluté a bílé krajkové květy se vznášejí nad jemnými, krajkovými, aromatickými listy.

Jedlé vlastnosti

Kopr je roční bylina, která se obvykle pěstuje pro své jedlé vlastnosti. Celá nadzemní část rostliny je jedlá. Jedlé části mají pikantní chuť.

Rostlina se nejčastěji používá následujícími způsoby:

  • Vaření
  • Moření
  • Koření

Výsadba a pěstování

Kopr doroste v dospělosti do výšky asi 60 cm a jeho šířka dosahuje 30 cm. Jeho listy mají tendenci zůstat husté a směřují přímo k zemi. První rok bude růst jedno celé vegetační období a v následujícím roce bude třeba jej vyměnit. Tento druh má však tendenci se sám vysazovat a může tak vydržet roky v zahradě, pokud jej nepřesadíte a nebo jej nevyhodíte.

Tato rostlina se obvykle pěstuje v bylinkové zahradě. Měla by se pěstovat pouze na plném slunečním světle. Nejlépe funguje v průměrných až rovnoměrně vlhkých podmínkách. Nejde zejména o pH půdy, ale nejlépe roste na bohatých půdách.

Kopr je dobrou volbou pro jedlou zahradu, ale je také vhodný pro použití ve venkovních květináčích a nádobách. Pamatujte, že při pěstování rostlin ve venkovních nádobách a koších, můžou vyžadovat častější zavlažování, než by tomu bylo na zahradě.