Jalovec je jediným botanickým produktem, který obsahují všechny giny. Šišky keře jalovce (často označované jako „bobule jalovce“) jsou podle zákonných předpisů povinné, aby byly přítomné a vnímatelné, aby byl nápoj nazýván gin. Jalovec je ve 100% lihovin, které jsou označovány jako giny. Jalovcová bobule je známá tím, že předává tradiční borovicovou notu ginu, i když se může objevit i jako pryskyřičná, vosková, bylinná nebo dokonce zelená a čerstvá. Jalovec v ginu je obecně Juniperus communis ; palírny však příležitostně používají místní druhy, které mohou mít v ginu velmi odlišnou chuť.
JALOVEC
Pokud chcete ginu opravdu rozumět, je důležité poznat jalovec. Přirovnali bychom to k pochopení vlivu sudů pro fanoušky whisky, hroznů pro vína, nebo ředění ledu pro barmany. Jalovec je tak důležitým aspektem ginu, že doslova není jen primární botanickou surovinou používanou v ginu, ale podle zákona musí být převládající chutí v čemkoli, kdo chce být zařazen jako gin. Vůně a chuť jalovce je – nebo by alespoň měla být – podpisovou poznámkou v každém ginu, jak na nose, tak na patře. I samotný název Gin je odvozen buď z francouzského genièvre, nebo z holandského jeneveru, což obojí znamená jalovec.

Keře jalovce se liší velikostí a tvarem, jsou stále zelené a jsou to obvykle nízko se šířící rostliny typu keřů. Jsou to rostliny se snadnou údržbou, které rostou a přestože dávají přednost kyselé půdě s pH, nemají problém ani v pH půdy, které není kyselé. Říká se, že keře jalovce se používají k zakrytí půdy, hraničním výsadbám a jsou zvláště užitečné při prevenci eroze půdy, hubení plevele a výsadby na obtížných částech krajiny. Keře jalovce jsou poměrně odolné vůči suchu a dostatečně dobře fungují i ve skalkách. Pokud to nestačilo, většina odrůd jalovce vyžaduje velmi malé prořezávání, pokud je potřeba. Není proto divu, že existuje 50–67 druhů jalovců a nacházejí se ve většině zemí na severní polokouli. Jsou to úžasné rostliny.
„Jalovec obecný“ má ve skutečnosti jeden z největších zeměpisných rozsahů všech dřevin na světě. Vyskytuje se od západní Aljašky v celé Kanadě a severu USA, v pobřežních oblastech Grónska, na Islandu, v celé Evropě a v severní Asii a Japonsku. Kdysi byl rozšířen v Evropě, s výjimkou některých nízko položených oblastí kolem Středozemního moře a dokonce se vyskytuje v malých částech severní Afriky. Je úžasné si myslet, že jalovec se vyskytuje v různých nadmořských výškách a v nejjižnějším rozsahu byl zaznamenán ve výškách až 3 500 metrů. Kdyby to byl hrozen, vinaři by se z toho zbláznili. Vzhledem k tomu, že všichni chápeme, že půda, klima a podmínky pěstování ovlivňují hrozny a že to má za následek termín „terroir“ používaný k definování vinařských oblastí, styly atd … proč by to mělo být tak odlišné u jalovcových keřů a jako výsledek u ginu? Pokud vás to zajímá, zajímavý Gin, který je třeba hledat, je Origin, protože je k dispozici v 6 různých odrůdách, kde je jedinou věcí, kterou lze změnit, protože byl vybrán z různých terroirů.