Vaření s domácími bylinkami se nic nevyrovná. V tomto článku zjistíte, které bylinkové rostliny jsou nejlepší pro bylinkové zahrady.
5 VĚCÍ NA KTERÉ PAMATUJTE PŘI PĚSTOVÁNÍ BYLINEK
- Bylinky lze pěstovat v jakékoli přiměřeně úrodné a dobře odvodněné půdě. Tam, kde je odvodnění sporné, vytvořte vyvýšené záhony nebo zasaďte své bylinky do květináče.
- V bylinkové zahradě se často používají oblázkové / betonové panely, které odrážejí světlo zpět do rostlin a vytvářejí teplo ke zlepšení chladných nocí.
- Bylinky obecně potřebují málo hnojiv a dobře se pěstují bez velkého hnojení a výživy. Nadměrná výživa může ve skutečnosti snížit koncentraci příchutí.
- Většina bylinek potřebuje neutrální až zásaditou půdu.
- Vysoká úroveň slunečního světla je obzvláště důležitá pro získání dobré bylinné příchuti a proto by bylinky měly být vysazovány v nejlépe osvětlené oblasti zahrady.
Bazalka
Klíčovou přísadou mnoha receptů zejména letních salátů a středomořské klasiky je bazalka. Ačkoli pochází z Indie, kde je považována za posvátnou, daří se jí i u nás a proto je ideální pro vaši zahradu a domácí pěstování.

Jak pěstovat bazalku
- Bazalka není schopna odolat chladnému počasí a mrazu. Lze ji pěstovat venku pouze v létě a proto ji musíte během zimních měsíců přesouvat dovnitř.
- Bazalka musí být zasazena do úrodné půdy a musí jí být poskytováno co nejvíce tepla a světla.
- Skleníky jsou ideální, stejně jako kuchyňské parapety, které pomáhají bazalce přežít po dlouhou dobu.
- Existuje mnoho odrůd bazalky, tak proč nezačít experimentovat? Vyzkoušejte pěstování bazalky na zahradě a nebo doma v kuchyni.
Pažitka
Pažitka je vytrvalá a obzvláště snadno se pěstuje. Pažitka je vynikajícím doplňkem vaší kuchyňské zahrady. Kdysi je lidé zavěšovali ve svazcích kolem domu, aby odrazili zlé duchy, ale dnes jsou oblíbené jako rostliny se svými hezkými fialovými květy.
Jelikož je celá rostlina pažitky jedlá, je velmi univerzální. Její květy lze sbírat a používat jako ozdoby, její cibule a listy se dají jíst. Svou lehkou cibulovou příchutí lze pažitku použít do nejrůznějších letních pokrmů od klasického bramborového salátu až po polévky a omelety.

Jak pěstovat pažitku
- Pažitka je jednoduchá na údržbu. Jednoduše ji zasaďte do země nebo do jakéhokoli květináče a umístěte ji na slunné místo, kde může nasáknout čtyři až pět hodin slunečního světla denně.
Máta peprná
Máta peprná, je fantasticky odolná bylina, kterou lze snadno pěstovat v zahradě. Kvete světle fialovými květy od srpna do září. Bylina je trvalka a proto se na ni můžete spolehnout, že bude každý rok milovat vaši zahradu.
Díky své osvěžující a příjemné vůni se bylina často používá k aromatizaci salátů a omáček, jako je mátová omáčka. Její listy lze také sušit nebo používat čerstvé k přípravě bylinného čaje a často se používají v domácích bylinných přípravcích.

Jak pěstovat mátu
- Jedinou podmínkou je vlhká, úrodná půda a dostatek slunce. Mátu lze pěstovat téměř v jakékoli situaci a není náchylná k poškození mrazem.
Podívejte se, kde koupit mátu peprnou
Koriandr
Koriandr, také známý jako čínská petržel, je krátkodobý roční list, který se pěstuje ze semen zasetých v intervalech během vegetačního období. Protože celá rostlina je jedlá, je velmi oblíbená v kulinářských pokrmech a často se používá v asijské kuchyni, včetně kari, čínských a thajských jídel.
Semena a listy mají výraznou příchuť – semena mají citrónovější chuť a lze je rozemlít a použít jako koření. Listy, trochu hořčí, jsou často nasekané a slouží jako ozdoba. Kromě svého kulinářského využití má koriandr mnoho zdravotních výhod a používá se po celém světě v bylinných přípravcích.

Jak pěstovat koriandr
- Oceňuje úrodnou půdu a slunečné stanoviště, nicméně polostín je vhodnější, protože odstín pomáhá předcházet předčasnému usazování semen.
Kopr
Krátký, ale vytrvalý roční kopr lze ve vaší kuchyňské zahradě relativně snadno vypěstovat ze semen. Díky své univerzální povaze lze použít v kulinářských pokrmech, ale i k výrobě mýdel a olejů.
Čerstvé a sušené koprové listy, se svou nádherně aromatickou vůní, se krásně spojí s mořskými plody, jako je například uzený losos . Bylina je také oblíbená v kombinaci s bramborami a polévkami.

Jak pěstovat kopr
- Rostlina se nejlépe pěstuje ve vlhké půdě, kde bylina může přijímat dostatek tepla. Částečný stín je ideální, protože to může zpomalit usazováním semen. Toho můžete rovněž docílit oříznutím.
Fenykl
Přestože je fenykl původem ze Středomoří, lze ho u nás snadno pěstovat ze semen a je skvělým doplňkem vaší zahrady.
Ačkoli je to trvalka, tak se běžně fenykl vysívá každý rok, aby se udržela jeho úroda. Jeho vysoce aromatická povaha a anýzová chuť, z něj činí skvělou přísadu do sladkých i slaných pokrmů. Jeho mladé listy lze použít na ozdobu do salátu, do polévek a k rybí omáčce, stejně jako do sladkých omáček a lahodných pudinků. Díky jedlé povaze celé rostliny je velmi univerzální.

Jak pěstovat fenykl
- Fenykl je zvláště robustní bylina, která bude dobře růst v jakékoli zahradní půdě, pokud bude umístěna na slunném místě.
Francouzský estragon
Ačkoli je pěstování trochu složitější, francouzský estragon je nutností pro všechny kulinářské nadšence a pro ty, kteří obzvláště milují francouzskou kuchyni.
Díky své aromatické, sladké vůni anýzu a chuti lékořice, je francouzský estragon považován za nejkvalitnější odrůdu estragonu v kuchyni. Je obzvláště chutný, když je podávaný s kuřecím masem a může být také použit k ochucení octů a olejů, stejně jako k výrobě béarnaise omáčky.

Jak pěstovat estragon
- I když je to trvalka, může hnít ve vlhkých oblastech a příliš nasycených půdách, proto dávejte pozor na výsadbu v sušší půdě a ne nad vodou.
- Rostlina v úrodné půdě, kde může přijímat teplo a dobré množství slunečního světla, poskytne dostatek výhonků.
- Vzhledem k tomu, že francouzský estragon zřídka kvete, má omezenou produkci semen. Nelze jej tedy vypěstovat ze semen a musí se místo toho sázet kořenovým dělením.
- Rozdělte rostliny na jaře, abyste si zachovali zdraví rostliny a nové byliny znovu vysazujte každé dva až tři roky.
Petržel
Jedna z nejoblíbenějších bylin v kuchyni. Petržel je absolutní nutností pro pěstování ve vaší zahradě. Je to vytrvalá bylina, která se každoročně vysívá ze semen na jaře a v létě.
Může být použita v blízkovýchodních salátech v kombinaci s bazalkou k výrobě pesta a použita v dušených masech a rybích koláčích. Kudrnatá petržel se svými ozdobnými zvlněnými listy se často používá jako ozdoba na nádobí.

Jak pěstovat petržel
- Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud ji budete pěstovat za suchého počasí v úrodné půdě zeleninového pozemku spolu s dostatkem vody.
- Částečný stín je tolerován, i když je lepší plné sluneční světlo.
Rozmarýn
Jako vždyzelený keř jsou jeho voňavé jehlicovité listy k dispozici čerstvé po celý rok, takže může neustále zdobit váš stůl a zdobit vaši zahradu.
Kvetoucí bílé, růžové, fialové a modré květy rozmarýnu se často používají jako dekorativní rostlina v mnoha zahradách. Spojte rozmarýn s pečeným masem, jako je jehněčí a kuřecí maso a použijte jej k dochucení nádivek a yorkshirských pudinků.

Jak pěstovat rozmarýn
- Nejlépe se mu daří v dobře odvodněné půdě, na slunném místě. Je odolný vůči suchu a odolný vůči škůdcům.
Šalvěj
Intenzivní chuť šalvěje, se svou pikantní a mírně pepřovou chutí, z ní činí jednu z nejběžněji používaných a pěstovaných bylin u nás.
Její pestrá (zelená a bílá) a fialová forma vytváří vynikající zdroje barev pro bylinkovou zahradu a může se použít i jako okrasná bylinka.
Neobvykle se šalvějová chuť zvyšuje s růstem listů, což znamená, že větší listy lze použít k vytvoření chutných i malých pokrmů. Dobrým zdrojem vitaminu C a bohatých minerálů, jako je draslík, má šalvěj mnoho zdravotních výhod.

Jak pěstovat šalvěj
- Nízko rostoucí stálezelený keř, který je k dispozici po celý rok a daří se mu nejlépe v dobře odvodněných slunečných oblastech.