Používání bylin a koření bylo během historie neuvěřitelně důležité. Mnoho z nich bylo oslavováno pro své léčivé vlastnosti, dlouho před kulinářským využitím. Moderní věda nyní ukázala, že mnoho z nich má skutečně významné zdravotní přínosy. Zde je 10 z nejzdravějších bylin a koření na světě, které jsou podporovány výzkumem.
Skořice snižuje hladinu cukru v krvi a má silný antidiabetický účinek
Skořice je oblíbené koření, které najdete ve všech druzích receptů a pečiva. Obsahuje sloučeninu zvanou cinnamaldehyd, která je zodpovědná za léčivé vlastnosti skořice. S kořice má silnou antioxidační aktivitu, pomáhá bojovat proti zánětu a bylo prokázáno, že snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Ale kde skořice opravdu pomáhá, je její účinek na hladinu cukru v krvi. Skořice může snížit hladinu cukru v krvi několika mechanismy, včetně zpomalení štěpení sacharidů v zažívacím traktu a zlepšení citlivosti na inzulín. Studie prokázaly, že skořice může snížit hladinu cukru v krvi nalačno o 10 – 29% u diabetiků, což je významné množství.
Účinná dávka je obvykle 0,5–2 čajové lžičky skořice denně nebo 1–6 gramů.
Sečteno a podtrženo: Skořice má řadu zdravotních výhod a je zvláště účinná při snižování hladiny cukru v krvi.
Šalvěj může zlepšit mozkovou funkci a paměť
Šalvěj dostává své jméno od latinského slova Salvere, což znamená „zachránit“. Během středověku měla pro své léčivé vlastnosti silnou pověst a byla dokonce používána k prevenci moru. Současný výzkum naznačuje, že šalvěj může být schopna zlepšit mozkovou funkci a paměť, zejména u lidí s Alzheimerovou chorobou. Alzheimerova choroba je doprovázena poklesem hladiny acetylcholinu, chemického posla v mozku. Šalvěj inhibuje rozklad acetylcholinu. Ve čtyřměsíční studii u 42 jedinců s mírnou až středně těžkou Alzheimerovou chorobou bylo prokázáno, že extrakt šalvěje významně zlepšuje funkci mozku.
Další studie také ukázaly, že šalvěj může zlepšit funkci paměti u zdravých lidí, mladých i starých.
Sečteno a podtrženo: Existuje slibný důkaz, že výtažek ze šalvěje může zlepšit funkci mozku a paměti, zejména u jedinců s Alzheimerovou chorobou.
Máta peprná zmírňuje bolesti IBS a může zmírnit nevolnost
Máta peprná má dlouhou historii použití v lidovém léčitelství a aromaterapii. Stejně, jako u mnoha bylin, je to olejnatá složka, která obsahuje látky odpovědné za účinky na zdraví. Mnoho studií ukázalo, že mátový olej může zlepšit léčbu bolesti při syndromu dráždivého tračníku (IBS).
Zdá se, že funguje uvolněním hladkých svalů v tlustém střevě, což zmírňuje bolest při stolici. Pomáhá také snížit nadýmání břicha, které je běžným zažívacím příznakem. Existují také některé studie, které ukazují, že máta peprná v aromaterapii může pomoci v boji proti nevolnosti.
Ve studii s více než 1100 rodícími ženami, způsobila aromaterapie máty peprné výrazné snížení nevolnosti. Bylo také prokázáno, že snižuje nevolnost po operaci a porodech.
Sečteno a podtrženo: Přírodní olej z máty peprné poskytuje úlevu od bolesti těm, kteří mají IBS. Má také silné účinky proti nevolnosti při použití v aromaterapii.
Kurkuma obsahuje kurkumin, látku se silnými protizánětlivými účinky
Kurkuma je koření, které dává kari žlutou barvu. Obsahuje několik sloučenin s léčivými vlastnostmi z nichž nejdůležitější je kurkumin.
Kurkumin je pozoruhodně silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti oxidačnímu poškození a podporuje vlastní antioxidační enzymy v těle. To je důležité, protože se předpokládá, že oxidační poškození je jedním z klíčových mechanismů stárnutí a mnoha nemocí.
Kurkumin je také silně protizánětlivý a dokonce do té míry, že odpovídá účinnosti některých protizánětlivých léků.
Vzhledem k tomu, že dlouhodobý zánět nízké úrovně hraje hlavní roli téměř u každé chronické západní nemoci, není překvapivé vidět, že kurkumin je spojen s řadou zdravotních výhod.
Studie naznačují, že může zlepšit funkci mozku, bojovat proti Alzheimerově chorobě, snížit riziko srdečních onemocnění a rakoviny a zmírnit artritidu.
Sečteno a podtrženo: Studie ukázaly, že kurkumin, aktivní složka v koření kurkuma, má hlavní výhody pro mnoho aspektů zdraví.
Svatá bazalka pomáhá v boji proti infekcím a zvyšuje imunitu
Nezaměňujte s běžnou bazalkou nebo thajskou bazalkou, svatá bazalka je v Indii považována za posvátnou bylinu.
Studie ukazují, že svatá bazalka může bránit růstu řady bakterií, kvasinek a plísní. Jedna malá studie také zjistila, že může posílit funkci imunitního systému, zvýšením určitých imunitních buněk v krvi.
Svatá bazalka je také spojena se sníženou hladinou cukru v krvi před jídlem a po jídle, stejně jako s léčbou úzkostí a depresí související s úzkostí.
Tyto studie však byly poměrně malé a než bude možné učinit jakákoli doporučení, je zapotřebí dalšího výzkumu.
Sečteno a podtrženo: Zdá se, že bazalka posvátná zlepšuje imunitní funkci a brzdí růstu bakterií, kvasinek a plísní.
Kajenský pepř obsahuje kapsaicin, který pomáhá snižovat chuť k jídlu a může mít protirakovinné vlastnosti
Kajenský pepř je druh chilli papričky, který se používá k přípravě kořeněných pokrmů. Účinná látka v něm se nazývá kapsaicin, u kterého bylo v mnoha studiích prokázáno, že snižuje chuť k jídlu a zvyšuje spalování tuků. Z tohoto důvodu je běžnou složkou mnoha komerčních doplňků na hubnutí.
Jedna studie zjistila, že přidání 1 gramu červeného pepře do jídel, snížilo chuť k jídlu a zvýšilo spalování tuků u lidí, kteří pravidelně nejedli papriky. U lidí, kteří byli zvyklí jíst kořeněná jídla, se však neprojevil žádný účinek, což naznačuje, že se může vytvořit tolerance k účinkům.
Některé studie na zvířatech také zjistily, že kapsaicin bojuje proti určitým formám rakoviny, včetně rakoviny plic, jater a prostaty.
Tyto pozorované protirakovinné účinky samozřejmě nejsou u lidí zdaleka prokázané, takže to vše berte s velkou rezervou .
Sečteno a podtrženo: Kajenský pepř je velmi bohatý na látku zvanou kapsaicin, která snižuje chuť k jídlu a podporuje spalování tuků. Rovněž prokázal protirakovinový potenciál ve studiích na zvířatech.
Zázvor dokáže léčit nevolnost a má protizánětlivé vlastnosti
Zázvor je populární koření používané v několika formách alternativní medicíny. Studie důsledně ukazují, že 1 gram nebo více zázvoru může úspěšně léčit nevolnost. Zdá se, že zázvor má také silné protizánětlivé vlastnosti a může pomoci při léčbě bolesti.
Jedna studie u subjektů s rizikem rakoviny tlustého střeva zjistila, že 2 gramy zázvorového extraktu denně, snižují markery zánětu tlustého střeva stejným způsobem jako aspirin.
Další výzkum zjistil, že směs zázvoru, skořice, tmelu a sezamového oleje snížila bolest a ztuhlost u pacientů s osteoartritidou. Měl podobnou účinnost jako léčba aspirinem nebo ibuprofenem .
Sečteno a podtrženo: 1 gram zázvoru se jeví jako účinná léčba mnoha druhů nevolnosti. Je také protizánětlivý a může pomoci snížit bolest.
Pískavice řecká zlepšuje kontrolu krevního cukru
Pískavice řecké seno se běžně používal v Ajurvédě, zejména ke zvýšení libida a mužnosti. Zatímco jeho účinky na hladinu testosteronu jsou neprůkazné, zdá se, že pískavice má příznivé účinky na hladinu cukru v krvi. Obsahuje rostlinný protein 4-hydroxyisoleucin, který může zlepšit funkci hormonálního inzulínu.
Mnoho studií na lidech prokázalo, že alespoň 1 gram extraktu pískavice řecké seno může snížit hladinu cukru v krvi a to zejména u diabetiků.
Sečteno a podtrženo: Bylo prokázáno, že pískavice řecké seno zlepšuje funkci inzulínu, což vede k významnému snížení hladiny cukru v krvi.
Rozmarýn může pomoci předcházet alergiím a ucpání nosu
Aktivní složka v rozmarýnu se nazývá kyselina rosmarinová. Bylo prokázáno, že tato látka potlačuje alergické reakce a ucpaný nos.
Ve studii s 29 jedinci bylo prokázáno, že jak dávky 50, tak 200 mg kyseliny rosmarinové potlačují příznaky alergie.
Také se snížil počet imunitních buněk v nosním hlenu se sníženým přetížením.
Sečteno a podtrženo: Kyselina rozmarýnová má protizánětlivé účinky, které podle všeho potlačují příznaky alergie a snižují ucpání nosu.
Česnek může bojovat proti nemoci a zlepšit zdraví srdce
V průběhu dávné historie se česnek používal hlavně pro své léčivé vlastnosti. Nyní víme, že většina z těchto účinků na zdraví je způsobena sloučeninou zvanou alicin, která je také zodpovědná za výraznou vůni česneku. Suplementace česneku je dobře známá pro boj s nemocí, včetně běžného nachlazení. Pokud jste často nachlazení, mohlo by být přidání dalšího česneku do vaší stravy neuvěřitelně užitečné. Existují také přesvědčivé důkazy o příznivých účincích na zdraví srdce.
U osob s vysokým cholesterolem se zdá, že suplementace česneku snižuje celkový a/nebo LDL cholesterol asi o 10-15%.
Studie na lidech také zjistily, že suplementace česneku způsobuje významné snížení krevního tlaku u lidí s vysokým krevním tlakem.
V jedné studii byl stejně účinný jako lék na snížení krevního tlaku.